Thư ngỏ gửi 1.600 nghị sĩ và quan khách tại Hội nghị IPU 132 tại Hà Nội (1).Open letter to MPs and 1,600 guestsat the 132 IPU conference in Hanoi (1). Tomorrow 01.04.2015 end 132 th IPU Assembly guests in Hanoi.

Kính gửi ngài:anh I

– Chủ tịch Liên minh nghị viện Thế giới Saber Chowdhury

– Tổng Thư ký Liên minh nghị viện Thế giới Martin Chungong,

– Bà Amina Mohammed – Cố vấn đặc biệt, đại diện của Tổng Thư ký Liên hợp quốc

– Cùng 1.600 nghị sĩ và quan khách của 160 nước trên thế giới đang dự hội nghị IPU tại Hà Nội.

Kính thưa quý ngài.

Tôi là Phạm Thành, nhà báo, nhà văn nhân dân, hiện đang sống tại Việt Nam biết rằng, ngày mai 1/4/2015 sẽ kết thúc hội nghị IPU lần thứ 132 tại Hà Nội. Do bị Công an Việt Nam canh cửa 24/24 giờ/ngày nên tôi không thể trực tiếp trao tận tay thư này cho các ngài mà đành phải đưa nó lên blog badamxoevietnam2.wordpress.com và FB Thành Phạm.

Trước hết, tôi xin trân trọng cảm ơn 1.600 ngài nghị sĩ và quan khách của 160 nước trên thế giới đã có mặt ở Hà Nội, Việt Nam cùng bàn thảo về những vấn đề hệ trọng liên quan đến trái đất, khí hậu và bầu trời, đặc biệt vấn đề khủng bố, và “vấn đề mà người dân quan tâm như: an ninh, nhân quyền và đề cao vai trò cũng như tiếng nói của người dân” (2).

Sự hiện diện của quý ngài tại Hà Nội đã làm cho một đảng viên đảng cộng sản Việt Nam, ông Nguyễn Sinh Hùng, với cương vị Chủ tịch Quốc hội Việt Nam, lần đầu tiên biết mở mồm ra nói trước quý ngài hai chữ: Nhân quyền.

Đó là thành tích nỗi bật do hội nghị IPU lần thứ 132 mang tới.

Nếu không có sự hiện diện của quý ngài, ngài Nguyễn Sinh Hùng vẫn lại nói những lời vừa nhẫn tâm vừa vô pháp như: “Nếu cứ kỷ luật mãi cán bộ thì lấy ai mà làm việc”;

Nếu không có sự hiện diện của quý ngài, một đảng viên cộng sản khác, ông Nguyễn Phú Trọng, Tổng bí thư Đảng Cộng sản Việt Nam sẽ tiếp tục nói những lời vô minh, vô lương như: “Tiêu cực nhìn đâu cũng thấy, tham nhũng sờ đâu cũng có”, nhưng lại vô cùng phản động, trà đạp lên lương tri và nhận thức của con người khi yêu cầu 3 triệu đảng viên cùng 90 triệu nhân dân Việt Nam phải có cái nhìn Biện chứng, Khách quan để tin tưởng vào cái thây mà đã thối hoắc có tên là Đảng Cộng sản Việt Nam.

Nếu như không có sự hiện diện của quý ngài, một đảng viên cộng sản khác, có tên là Nguyễn Tấn Dũng, Thủ tướng chính phủ, sẽ vẫn nói những lời hay, nhưng chưa từng làm được điều gì hay. Tám năm ông ta làm thủ tướng là 8 năm đất nước bị khai thác tanh bành, đói nghèo, đĩ điếm tràn lan, bất công ngập lối, lãnh thổ bị mất, bạo lực lên ngôi, uy tín đất nước  bị phanh mặt, chỉ mang lại giầu có cho ông ta và nhóm lợi ích của ông ta;

Một đảng viên cộng sản khác, có tên Trương Tấn Sang, chủ tịch nước Cộng  hòa Xã hội Chủ nghĩa Việt Nam, ở đâu cũng nói, lãnh thổ là thiêng liêng, nhưng lại chưa có bất kỳ một hành động hay tiếng nói cụ thể nào lên án quân xâm lược; chưa từng có hành động cụ thể nào ngăn cản những hành động vô ơn của những đảng viên và một bộ phận dân chúng đối với những người đã ngã xuống vì bàn tây xâm lược của Tàu Cộng. Còn chống tiêu cực, tham nhũng thì luôn chỉ hăng hái chống những hình nộm bẳng rác hay bị bông được bọc dưới các tên X. và Bầy sâu, chưa bao giờ chống được một đồng chí tham ô, tham nhũng cụ thể nào cả.

Nhờ sự hiện diện của quý ngài mà có được một đảng viên cộng sản có chức trọng quyền cao đã đổi giọng. Tuy nhiên, những hành động trấn án nhân quyền thì không hề đổi.

Mấy ngày nay, đặc biệt là ngày hôm qua, 30/3/2014, những người cộng sản Việt Việt, đứng đầu là 4 vị trên vẫn ngầm ra lệnh và huy động một lực lượng an ninh không lồ bủa vây, không chế, bắt bớ, giam cầm và đánh đập đến hộc máu mồm những tiếng nói đấu tranh cho dân chủ, cho tiến bộ xã hội ( xem danh sách kèm theo (3). Điều đặc biệt cần lưu ý đến quý ngài là những hành động trấn áp này đã diễn ra trước mũi của quý ngài.

Như vậy, bất chấp những lời hay ý đẹp mà họ vừa mới mở mồm ra nói trong hội nghị, bản chất bạo lực, phản động, chống lại văn minh, tiến bộ xã hội của người cộng sản nói chung và cộng sản Việt Nam nói riêng luôn không thay đổi.

Vì những trấn áp đã diễn ra, nếu quý ngài đồng tình với tuyên bố tại Hà Nội rằng: IPU lần thứ 132 diễn ra tại Hà Nội đã thành công tốt đẹp mà các ngài không có một hành động cụ thể lên án nhà cầm quyền cộng sản Việt Nam vẫn đàn áp nhân quyền trước mũi các ngài ngay khi hội nghị đang diễn ra, là quý ngài đã không trung thực, là đã bị cộng sản Việt Nam xỏ mũi, là xúc phạm đến tinh thần đấu tranh của những người Việt Nam chân chính.

Trân trọng cảm ơn quý ngài đã quan tâm.

Hà Nội, ngày 31tháng 3 năm 2015.

Nhà báo, nhà văn nhân dân: Phạm Thành, ĐT: 0913381707, số nhà 121, ngách 128/27 khu tập thể 128C Đai La, phường Đồng Tâm, quận Hai Bà Trưng, Hà Nội.

Ghi chú:

1 – Mong có ai giỏi tiếng Anh dịch sang tiếng Anh hộ và nếu có thể thì gửi cho những ngài có tên trong danh sách trên. P.Thành trân trọng cảm ơn.

2 – Lời ông Chủ tịch Liên minh nghị viện Thế giới Saber Chowdhury

3-  Danh sách những ngươi bị Công an Đàn áp trong những ngày diễn ra Hội nghị IPU lần thứ 132 tại Hà Nội:

– Paulo Thành Nguyễn tại Sài gòn đưa con đi ăn cũng được các an ninh canh cửa, không cho đi.

– Blogger Mẹ nấm, tức Nguyễn Ngọc Như Quỳnh, bị bắt cóc.

– Nhà báo Vũ Quốc Ngữ cũng có ba bốn an ninh gác cửa, không cho ra ngoài.
– Blogger Lê Dũng vova có vài an ninh thập thò từ sáng sớm ngoài cổng, ba an ninh theo đi làm.

– Thúy Nga từ Phủ Lý lên Hà nội, đi xe buyt tới Giáp Bát thì bị bắt cóc lên xe 16 chỗ, bị đánh tới chảy máu mũi.

– Nhiều bà con dân oan đi đến khu Ba đình cũng bị bắt lên xe buýt chở đi đâu mất.

– Sinh viên luật Lý Quang Sơn bin bắt cóc từ hôm qua chưa có tin tức.
– Một đoàn dân oan biểu tình tại trụ sở Quốc hội bị bắt đưa lên xe buýt đi đâu chưa rõ.

– Nhà báo Phạm Thành  có hai ba an ninh gác cửa.

– Fb Hà Thanh có ba an ninh gác ngõ.

– Ngô Duy Quyền và bà Nga, vợ nhà văn Nguyễn Xuân Nghĩa xuống sân bay Nội Bài cũng bị bắt cóc.

–  Nhà văn Phạm Đình Trọng an ninh gác cửa đã ba ngày.

– Luật sự Nguyễn Văn Đài cũng bị công an gác cửa.

Tối ngày 30/3/2014, Đại sứ quán Đức tổ chức cuộc gặp gỡ giữa các nghị sỹ và các nhà hoạt động xã hội tại Việt nam, giám đốc công an Hà nội nhận được lệnh từ trên phải cho quân đi canh gác, cản trở các nhà hoạt động xã hội, các nhà hoạt động dân chủ tới dự buổi gặp gỡ này./.

Cảm ơn bạn đã dịch thư ngõ của Phạm Thành sang Anh ngữ.

Open letter to MPs and 1,600 guests at the 132 IPU conference in Hanoi (1).
Tomorrow 01.04.2015 end 132 th IPU Assembly guests in Hanoi.

Dear Mr.:

– Chairman of the Parliamentary Union World Saber Chowdhury

– Secretary General of the World Alliance parliamentary Martin Chungong,

– Mrs. Amina Mohammed – Special Advisor, representative of the UN Secretary General

– At 1,600 senators and delegates of 160 countries in the world are IPU conference in Hanoi.

Ladies and Gentlemen.

I am a journalist, writer people currently living in Vietnam, would like to thank Senator and his 1,600 guests from 160 countries around the world arrived in Hanoi, Vietnam and discuss issues system with respect to the Earth, Climate and sky, especially the issue of terrorism, and “issues that concern people such as security, human rights and uphold the role as the voice of the people” (2).

The presence of Gentlemen in Hanoi made a Communist Party member of Vietnam, Nguyen Sinh Hung, the position of Chairman of the National Assembly of Vietnam, the first time to open his mouth saying two words: Human rights. It’s outstanding achievements brougth by the 132 th IPU conference .

Without the presence of Gentlemen, Mr. Nguyen Sinh Hung said the words still just heartless outlawry just like: “If every discipline it took forever officers who work”;

Without the presence of gentlemen, a communist party member, Nguyen Phu Trong, General Secretary of the Communist Party of Vietnam will continue to speak the words of ignorance, unconscionable as: “Negative looked everywhere found , where corruption has touched “, but extremely reactionary, trampling upon the conscience and awareness of the human as required 3 million members and 90 million people of Vietnam, when he said,” must be balanced look dialectic, Objectivity “to believe in the carcass that was rotten patchouli called Communist Party of Vietnam.

Without the presence of gentlemen, a communist party member, whose name is Nguyen Tan Dung, Prime Minister, would still say the words or, but never do anything good. Eight years as prime minister he was 8 years the country was exploited fishy expansion, poverty, prostitution is rampant, unfair flooded entrance, lost territory, violent throne, the country was reputed braking surface, only bring wealth to him and his interests;

A communist party member, named Truong Tan Sang, President of the Republic of Socialist Vietnam, where also said, is sacred territory, but without any action or specific voice have condemned the invasion; never had any concrete action to prevent acts of ingratitude of the party members and a part of the population to those who fell at the hands of Communist China invaded. As a negative control, corruption is always only energetically against the effigy or cotton wrapped under the name X and seventy six, has never been one of their anti-corruption, corruption at all specific.

Thanks to the presence of gentlemen that have been a Communist Party member has the right function key high voice changed. However, the human rights action plan, the town did not change.

These days, especially yesterday, 03/30/2014, communist Vietnam, led by the four heads of the Communist Party said earlier, still underground and ordered the mobilization of the security forces massive siege, not institutions, arrested, imprisoned and beaten until blood drawer mouth voices to fight for democracy, for social progress (see attached list (3). It is particularly noteworthy Gentleman is the suppress action took place in front of You.

Thus, despite the nice words or they just opened his mouth to speak at the conference, essentially violent, reactionary, against civilization and social progress of communism in general and communist Vietnam in particular, do not change.

Since the crackdown took place, if you agree with his statement in Hanoi said IPU 132 th place in Hanoi was a great success, but they do not have a specific action to condemn the authorities Communist Vietnam still human rights abuses in front of him as soon as the conference is taking place, the gentlemen were not honest, that was communist Vietnam playing a trick on You and offensive to the spirit of the struggle Vietnam true.

Sincerely thank you for your interest.

Hanoi, May 31, 2015 3.

Journalist, writer People: Pham Thanh Tel: 0913381707, number 121, Alley 128/27 dormitories 128C Belt La, Dong Tam Ward, Hai Ba Trung District, Hanoi.

Notes:

1 – I hope someone good at English translated households and, if possible, send to his name on the list. P.Thanh are grateful.

2 – Word of the President of the World Alliance parliamentary Saber Chowdhury

3. List the Police Repression you were in the days of the 132 th IPU Conference in Hanoi:

– Paulo Thanh Nguyen in Saigon take me to the food security and the soup of the day, do not let go.

– Mom Blogger mushrooms, ie Nguyen Ngoc Nhu Quynh, was kidnapped.

– Journalist Vu Quoc Ngu has three four security doorman, not out.
– Blogger Le Dung has several security hanging out on the porch in the morning, go to work according to three security.

– Thuy Nga from Hanoi to Phu Ly, go to Giap Bat bus is abducted to 16 seats, beaten to a bloody nose.

– Many people petitioners went to Ba Dinh district was arrested on bus go away.

– Student Code Kuan Son bin kidnapped from yesterday no news.
– A group of landless farmers rally at Capitol arrested and taken to the bus go unknown.

– Journalist Pham Thanh two or three security doorman.

– Fb Ha Thanh has three security guards lane.

– Duy Ngo Quyen and her Russian writer Nguyen Xuan Nghia wife to Noi Bai airport also kidnapped.

– The writer Pham Dinh Trong security doorman had three days.

– Law of the Nguyen Van Dai and police guarding the door.

On the evening of 30/03/2015, the German Embassy organized a meeting between parliamentarians and social activists in Vietnam, Hanoi police chief received orders from the military to go on guard, hinder social activists, democracy activists to attend this meeting. /.

15 phản hồi to “Thư ngỏ gửi 1.600 nghị sĩ và quan khách tại Hội nghị IPU 132 tại Hà Nội (1).Open letter to MPs and 1,600 guestsat the 132 IPU conference in Hanoi (1). Tomorrow 01.04.2015 end 132 th IPU Assembly guests in Hanoi.”

 1. tandungcho@zahoo.com Says:

  cam on Nha van, Nha bao Pham Thanh, mot bac truong thuong dang kinh cua nguoi dan. Kinh chuc nha bao, nha van Pham Thanh luon khoe va co nhung bai phan bien sau sac nhu the nay.

 2. Thư ngỏ gửi 1.600 nghị sĩ và quan khách tại Hội nghị IPU 132 tại Hà Nội (1). | Vũ Hải Says:

  […] https://badamxoevietnam2.wordpress.com/2015/03/31/thu-ngo-gui-1-600-nghi-si-va-quan-khach-tai-hoi-ng… […]

 3. Diệp Kiến Hoàng Says:

  Cám ơn bác Thành, thật là căm phẫn, lũ bất nhân, bọn vô luân csvn. NDVN hãy chuẩn bị tư thế, đồng khô, hồ cạn. . .. thì thiên hạ mới ra Thái Bình.
  Quy luật của tự nhiên, sẽ ứng nghiệm cho 4 tên trước; trọng lú – 3 ếch – 4 hèn – thằng hói ! và bè lũ cộm cán tiếp theo .. .

 4. TIN & BÀI NGÀY 31-3-2015 | Ngoclinhvugia's Blog Says:

  […] Thư ngỏ gửi 1.600 nghị sĩ và quan khách tại Hội nghị IPU 132 tại Hà Nội (1) […]

 5. Tự do Says:

  Cảm ơn nhà báo can đảm, yêu nước thay mặt cho trí thức Việt Nam, nói tiếng nói của lương tri. Ông cùng nhiều người yêu nước khác, đã và đang vượt qua nỗi sợ hãi, để đi đến tự do cho bản thân, cho nhân dân. Chân thành cảm ơn ông

 6. a Says:

  !

 7. Cali Says:

  Open letter to MPs and 1,600 guests at the 132 IPU conference in Hanoi (1).
  Tomorrow 01.04.2014 end 132 th IPU Assembly guests in Hanoi.

  He I

  Dear Mr.:

  – Chairman of the Parliamentary Union World Saber Chowdhury

  – Secretary General of the World Alliance parliamentary Martin Chungong,

  – Mrs. Amina Mohammed – Special Advisor, representative of the UN Secretary General

  – At 1,600 senators and delegates of 160 countries in the world are IPU conference in Hanoi.

  Ladies and Gentlemen.

  I am a journalist, writer people currently living in Vietnam, would like to thank Senator and his 1,600 guests from 160 countries around the world arrived in Hanoi, Vietnam and discuss issues system with respect to the Earth, Climate and sky, especially the issue of terrorism, and “issues that concern people such as security, human rights and uphold the role as the voice of the people” (2).

  The presence of Gentlemen in Hanoi made a Communist Party member of Vietnam, Nguyen Sinh Hung, the position of Chairman of the National Assembly of Vietnam, the first time to open his mouth saying two words: Human rights. It’s outstanding achievements brougth by the 132 th IPU conference .

  Without the presence of Gentlemen, Mr. Nguyen Sinh Hung said the words still just heartless outlawry just like: “If every discipline it took forever officers who work”;

  Without the presence of gentlemen, a communist party member, Nguyen Phu Trong, General Secretary of the Communist Party of Vietnam will continue to speak the words of ignorance, unconscionable as: “Negative looked everywhere found , where corruption has touched “, but extremely reactionary, trampling upon the conscience and awareness of the human as required 3 million members and 90 million people of Vietnam, when he said,” must be balanced look dialectic, Objectivity “to believe in the carcass that was rotten patchouli called Communist Party of Vietnam.

  Without the presence of gentlemen, a communist party member, whose name is Nguyen Tan Dung, Prime Minister, would still say the words or, but never do anything good. Eight years as prime minister he was 8 years the country was exploited fishy expansion, poverty, prostitution is rampant, unfair flooded entrance, lost territory, violent throne, the country was reputed braking surface, only bring wealth to him and his interests;

  A communist party member, named Truong Tan Sang, President of the Republic of Socialist Vietnam, where also said, is sacred territory, but without any action or specific voice have condemned the invasion; never had any concrete action to prevent acts of ingratitude of the party members and a part of the population to those who fell at the hands of Communist China invaded. As a negative control, corruption is always only energetically against the effigy or cotton wrapped under the name X and seventy six, has never been one of their anti-corruption, corruption at all specific.

  Thanks to the presence of gentlemen that have been a Communist Party member has the right function key high voice changed. However, the human rights action plan, the town did not change.

  These days, especially yesterday, 03/30/2014, communist Vietnam, led by the four heads of the Communist Party said earlier, still underground and ordered the mobilization of the security forces massive siege, not institutions, arrested, imprisoned and beaten until blood drawer mouth voices to fight for democracy, for social progress (see attached list (3). It is particularly noteworthy Gentleman is the suppress action took place in front of You.

  Thus, despite the nice words or they just opened his mouth to speak at the conference, essentially violent, reactionary, against civilization and social progress of communism in general and communist Vietnam in particular, do not change.

  Since the crackdown took place, if you agree with his statement in Hanoi said IPU 132 th place in Hanoi was a great success, but they do not have a specific action to condemn the authorities Communist Vietnam still human rights abuses in front of him as soon as the conference is taking place, the gentlemen were not honest, that was communist Vietnam playing a trick on You and offensive to the spirit of the struggle Vietnam true.

  Sincerely thank you for your interest.

  Hanoi, May 31, 2014 3.

  Journalist, writer People: Pham Thanh Tel: 0913381707, number 121, Alley 128/27 dormitories 128C Belt La, Dong Tam Ward, Hai Ba Trung District, Hanoi.

  Notes:

  1 – I hope someone good at English translated households and, if possible, send to his name on the list. P.Thanh are grateful.

  2 – Word of the President of the World Alliance parliamentary Saber Chowdhury

  3. List the Police Repression you were in the days of the 132 th IPU Conference in Hanoi:

  – Paulo Thanh Nguyen in Saigon take me to the food security and the soup of the day, do not let go.

  – Mom Blogger mushrooms, ie Nguyen Ngoc Nhu Quynh, was kidnapped.

  – Journalist Vu Quoc Ngu has three four security doorman, not out.
  – Blogger Le Dung has several security hanging out on the porch in the morning, go to work according to three security.

  – Thuy Nga from Hanoi to Phu Ly, go to Giap Bat bus is abducted to 16 seats, beaten to a bloody nose.

  – Many people petitioners went to Ba Dinh district was arrested on bus go away.

  – Student Code Kuan Son bin kidnapped from yesterday no news.
  – A group of landless farmers rally at Capitol arrested and taken to the bus go unknown.

  – Journalist Pham Thanh two or three security doorman.

  – Fb Ha Thanh has three security guards lane.

  – Duy Ngo Quyen and her Russian writer Nguyen Xuan Nghia wife to Noi Bai airport also kidnapped.

  – The writer Pham Dinh Trong security doorman had three days.

  – Law of the Nguyen Van Dai and police guarding the door.

  On the evening of 30/03/2014, the German Embassy organized a meeting between parliamentarians and social activists in Vietnam, Hanoi police chief received orders from the military to go on guard, hinder social activists, democracy activists to attend this meeting. /.

  • Dân Oan Says:

   Bác Cali mến, tôi đoán bác cũng như tôi là người rất cảm phục bác Phạm Thành.
   Tôi không biết tiếng Anh, nhưng tôi nghĩ, tên của Tổ chức Liên minh Nghị viện Thế giới – có tên tiếng Anh chính thức là
   “Inter-Paliamentary Union” – viết tắt là IPU.
   Mong bác xem lại. Cám ơn bác

 8. Người Đất Cát Says:

  ĐẢNG Lú ác ôn bị quả báo CÂy đè

  Năm Ất Mùi dưới triều nhà Sản,

  Nảy sinh ra Thằng ĐẢNG oan gia.

  Hết trò CHÉM Lợn tế… Cha,

  Giở trò CHÉM mộc, tậu Ngai – Ghế – Vàng.

  Lời Cha Già bên tai còn vẳng:
  “Tết trồng cây, đất nước thêm xuân.”

  Thanh minh, ĐẢNG CHÉm nghìn cây,
  Trái lời Cha dạy, lập lờ dối dân.

  ĐẢNG nay không chốn dung thân,
  CHÉm CÂy, BÁn NƯớc, HẠi DÂn,…. TỘi Gì?

  Nhốt ĐẢNG vào ngục A Tỳ,

  Chịu LIỀm cắt cổ, BÚa kia đập đầu.

  TRỌng Lú phải nhúng vạc dầu…. (Người Đất Cát – lính Cụ Hồ)

 9. Dân đen Says:

  – Law of the Nguyen Van Dai and police guarding the door.
  =
  – Lawer Nguyen Van Dai was kept in door by police.

 10. 127 ngài nhân sĩ, trí thức: Xin các ngài đừng “Dạy Đĩ Vén Váy” Nữa. | CHÂU XUÂN NGUYỄN Says:

  […] Thư ngỏ gửi 1.600 nghị sĩ và quan khách tại Hội nghị IPU 132 tại Hà Nội (1).Ope…In "Báo chí" […]

 11. 127 ngài nhân sĩ, trí thức: Xin các ngài đừng “Dạy Đĩ Vén Váy” Nữa. | CLB Châu Xuân Nguyễn Says:

  […] Thư ngỏ gửi 1.600 nghị sĩ và quan khách tại Hội nghị IPU 132 tại Hà Nội (1).Ope…In "Báo chí" […]

 12. Dinhviototai.net Says:

  dinhviototai.net

  Thư ngỏ gửi 1.600 nghị sĩ và quan khách tại Hội nghị IPU 132 tại Hà Nội (1).Open letter to MPs and 1,600 guestsat the 132 IPU conference in Hanoi (1). Tomorrow 01.04.2015 end 132 th IPU Assembly guests in Hanoi. | Bà Đầm Xòe

Trả lời

Mời bạn điền thông tin vào ô dưới đây hoặc kích vào một biểu tượng để đăng nhập:

WordPress.com Logo

Bạn đang bình luận bằng tài khoản WordPress.com Đăng xuất /  Thay đổi )

Google photo

Bạn đang bình luận bằng tài khoản Google Đăng xuất /  Thay đổi )

Twitter picture

Bạn đang bình luận bằng tài khoản Twitter Đăng xuất /  Thay đổi )

Facebook photo

Bạn đang bình luận bằng tài khoản Facebook Đăng xuất /  Thay đổi )

Connecting to %s


%d bloggers like this: